Az első bejegyzésem egyszerű lesz, mivel még gyakorlatlan vagyok a blogolásban. A kisfiam elég válogatós, de ezt az ételt szokta tőlem kérni, olcsó, finom, egészséges, szóval ide illik. :)
Hozzávalók:
1 kg burgonya
0,5 kg Brokkoli
4 dl tejföl, vagy joghurt
2 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
só, cukor, bors
A krumplit felkockázom, sós vízben felteszem főzni. Amíg fő a krumpli rózsáira szedem a brokkolit,a legvastagabb szárát felaprítom, azt kezdem el párolni legelőször.
A pároláshoz egy közepes serpenyőben felforrósítom az olajat, ráöntöm az apróra vágott szár darabokat, és sóval, kis cukorral, lereszelt fokhagymával, és kb egy deci vízzel kis lángon lefedve hagyom puhulni.
A nagy rózsákat közben apróra vágom, a menet közben keletkezett szárdarabkákat beleteszem a serpenyőbe.
Mire az aprítással végzek, a serpenyőben puhuló szárak már készen is állnak, hogy a brokkoli többi része a tetejére kerüljön. Pótlom a vizet, ha szükséges, és ízlés szerint fűszerezem, és további puhulásig lefedve párolom tovább. Ha minden jól megy, a vastagabb darabok, és a kisebb zöldek egyszerre lesznek omlósak.
Amíg ez a folyamat tart, addig a -jó esetben- közben megfőtt krumpliról leöntöm a vizet, és nyomóval összetöröm, majd a tejfölt hozzáöntöm.
A puha és gőzölgő brokkolit most belekeverem a krumpliba, jó alaposan, és ha szükséges utóízesítem.
Tipp Dömping: minél ropogósabb a brokkoli annál egészségesebb. Jó alternatíva a bambusz pároló, nekem van, bár nem annyira elterjedt.
A fűszerezésnek csak a fantázia szabhat határt, én a szójaszószt is egy jó opciónak tartom, de csilipaprikát is el tudom bele képzelni. Feltétnek egy tükörtojás- pirítós kombó teljessé teheti ezt az ételt, és díszítésnek egy kis olívaolaj teljesen jó.
Itt egy kép, a végeredményről, nem a legjobb, de amikor csináltam még nem tudtam, hogy blog lesz belőle. :)