Ez az étel vendégvárónak, vagy köretnek a legalkalmasabb, amikor itt az olcsó cukkini szezonja, akkor akár hetente többször is az asztalra kerülhet. A csicseriborsó jó tulajdonságai kiegészülnek a friss zöldség vitamintartalmával, így alkotva egy könnyű, és egészséges fogást.
hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó
50 dkg cukkini
2 db citrom
szezámolaj
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
A humuszhoz a legjobb száraz csicseriborsót használni, és azt beáztatni előző este bő vízben, így a főzésre már szépen megdagadnak. Természetesen konzervvel is működik a dolog, és így a dolgunk is egyszerűbb, de szerintem megéri az extra fáradságot ha ki tudjuk kerülni.
Nos, a csicseriborsó kb egy óra alatt megpuhul, addig a cukkinikat félbevágom, a belsejüket pedig egy arra alkalmas eszközzel (pl kiskanál) kivájom, kikaparom, hogy jó sok töltelék férjen bele. :)
A kikapart magos-húsos belső rész természetesen felhasználható, kár is lenne kidobni, én általában valamilyen rögtönzött salátát rittyentek belőle, vagy csak összekeverem egy kis mézzel, és fokhagymával.
A csicseriborsó megfőtt közben, leöntöm a főzővizet, és hideggel helyettesítem, hogy hűljön kicsit, majd amikor már nem olyan kézégetően forró, összetöröm, természetesen a vizet előbb leöntöm róla. Az a legjobb, ha van erre a célra valamilyen elektromos eszköz, de megfelelő izomzat esetén egy pohárral is megoldható a művelet, a lényeg hogy ne legyen nagyon darabos a massza, mert különben nem tudjuk majd a cukkini burkot szépen összezárni. Ennél a pontnál kell még a humusz állagát egy kis vízzel, vagy olíva olajjal krémesebbé tenni, ha szükséges.
A csicseri szépen le van passzírozva, már csak fűszerezni kell. Ez szinte teljesen ízlés dolga, ahány ház annyi humusz, de a számomra a citrom, a só, a fokhagyma és a szezámolaj elengedhetetlenül az alap íz részét képezik. A fokhagymát természetesen lereszelve keverem bele, a fűszerezés mennyisége teljesen ízlés dolga.
Fogok egy darab cukkinit, és kibélelem humusszal. A másik felével is ugyanezt teszem, majd összeillesztem őket. Most már csak fel kell darabolni. Ezt úgy a legegyszerűbb megcsinálni, hogy fogpiszkálókkal 2-3 centinként átszurkálom és azoknak a mentén vágom fel, szép óvatosan. Amíg egyben van úgy néz ki mint egy cukkini százlábú. :)
A végeredmény. Zsázsacsírával díszítettem, a belső részből pedig mézes narancsos salátát impróztam :)
Tipp Dömping: a humusz gazdagabbá tehető csírákkal, magokkal, extra olajakkal. Nehéz húsok mellé lehet igazán ellensúlyozó kísérő, de egy vega vacsorába is szépen beleillik, valamint vendégvárónak is megteszi. :)